Dit is de kracht van de Tirrel

“Dit is leuker dan Rummikub”, zegt Etina, die met een lach op haar gezicht kijkt naar kinderen die met hamers, spijkers en blikjes aan het knutselen zijn. Etina woont in de Twaalf Hoven. Vandaag maakt ze een uitstapje naar de Piramiden, één van de basisscholen die een nieuw onderkomen krijgt in de Tirrel.

“Acht bewoners van mijn afdeling willen graag eens een bezoekje brengen aan de scholen. Dat doen we nu in groepjes van twee”, zegt Bertha. Ze is activiteitenbegeleidster bij de Twaalf Hoven. “Vorige week was ik hier met een bewoonster die vroeger zelf schooljuf was. Ze is dementerend nu. Ze raakt zichzelf kwijt. Maar toen ze hier was zag ik dat ze dit herkende. Ze ging de kinderen helpen. Ze ging terug naar vroeger, alsof ze nooit weg was geweest. Dat is zo ongelofelijk mooi om te zien. Zij had een hele fijne tijd.”

Oud en jong leven op als ze elkaar ontmoeten
Dit voorbeeld laat heel krachtig één van de grote meerwaarden van de Tirrel zien. Het nieuwe gebouw waar onder andere schoolkinderen en ouderen samen onder één dak leven en elkaar makkelijk ontmoeten. Ouderen leven op van contact met kinderen en andersom ook. Dat verwoordt de 7-jarige Liam zo: “Oude mensen worden blij als ze kinderen zien die blij zijn. Wij worden daar ook blij van.” Margot, de lerares van Liam herkent dit. “De kinderen verheugen zich op de komst van de ouderen. Ze willen graag laten zien wat ze aan het doen zijn.”

“Dit is wel veel herrie hoor”
Nu moeten kinderen en bewoners de deur nog uit om elkaar te ontmoeten. Bewoonster Miek zit er warm ingepakt bij, op deze frisse herfstdag. “Dat is straks niet meer nodig. Dan kunnen we veel gemakkelijker even een bezoekje brengen aan de kinderen. Ik denk dat ik dan wel kies voor een muziekles, want dit is wel een herrie hoor”, zegt ze lachend terwijl Niek naast haar een enorme klap met een hamer op een blik geeft.

 

Ook Etina is blij met het uitstapje. “Anders zou ik om deze tijd in de recreatiezaal Rummikub hebben gespeeld. Dan is dit leuker hoor, om zoveel blije gezichtjes te zien.” De komende weken gaan de kinderen van de Piramiden en Tiggeldobbe ook langs bij de Twaalf Hoven. Samen met de bewoners Sinterklaas- en kerstliedjes zingen.