Een plek waar iedereen welkom is, waar gezorgd wordt voor en met elkaar, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en verrijken, waar buiten met binnen en omgekeerd verbonden is.
We hebben nu de kans om deze mini-samenleving op een prachtige plek in het dorp te realiseren. Kinderen gaan er naar school. Kwetsbare ouderen wonen er. Korte bezoeken van mensen die komen voor diagnostiek of behandelingen, zoals fysiotherapie. Mensen uit de wijk, het dorp en omgeving komen er samen voor sport, activiteiten en gezelligheid. Zo ontstaat op een natuurlijke manier contact tussen al deze mensen van alle leeftijden. Elkaar zien. Met elkaar praten. Leren met en van elkaar. Kortom: men leeft met elkaar.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit positief werkt voor iedereen. Niet ieder in zijn eigen afgesloten ruimte: maar samen, zoals het leven zelf.
Toen dit idee voor het eerst ontstond, hebben we met elkaar een visie opgesteld en gedeeld. Waar gaan en staan we voor? Wat willen we met dit project bereiken? Wat vinden we belangrijke waarden? De punten hieronder geven in een notendop deze visie weer.
Het welbevinden van alle gebruikers en bezoekers staat centraal. Dat het zowel lichamelijk, als geestelijk, áls sociaal goed met iemand gaat. Daar willen we in dit project aan bijdragen.
Iedereen moet zich geborgen voelen en met plezier naar deze nieuwe plek in het dorp Winsum komen. Daarbij staan -in plaats van beperkingen- ieders talenten voorop! Je eigen talenten op waarde schatten en elkaars talenten waarderen.
Een stap verder is het ontdekken en ontwikkelen van het individuele talent. Een leerkracht wil het talent in een kind helpen ontwikkelen. Datzelfde geldt voor medewerkers van De Twaalf Hoven: het talent van hun cliënt zo lang mogelijk koesteren. In een multifunctioneel gebouw met verschillende functies en gebruikers zijn er meer mogelijkheden om talenten te benutten en te stimuleren.
Als mensen actief blijven en zo lang mogelijk eigen keuzes kunnen maken voelen zij zich beter en doen ze minder beroep op ondersteuning. We vinden het belangrijk dat mensen niet vereenzamen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij. Iedereen doet er toe en moet mee kunnen blijven doen. We willen dat mensen zich onderdeel (blijven) voelen van onze samenleving. Als mensen alleen al kunnen kijken naar levendigheid, van bijvoorbeeld spelende kinderen, kan dit een positief effect hebben.
Er is straks volop gelegenheid voor die momenten van ontmoeting. Kinderen en ouderen. Wijkbewoners en kinderen. Ouderen en wijkbewoners. De ervaring leert dat wanneer oud en jong elkaar treffen, dat voor beiden zeer waardevol kan zijn. Voor mensen met dementie blijven de vroegste herinneringen het langst bewaard en is de herinnering aan de jeugd dierbaar. De aandacht over en weer – samen luisteren, kijken en beleven – is prettig voor kinderen en ouderen.
“Kinderen houden ouderen actief, ouderen houden kinderen betrokken”
De te ontwikkelen gebouwen en de buitenruimtes maken het mogelijk. Iedereen zorgt op zijn eigen manier voor levendigheid en mogelijkheden voor verbinding, verrijking en spontane ontmoetingen. Dat kan tijdens het drinken van kopje koffie, tijdens het sporten of het bezoeken van een viering op een school.
We maken het niet ingewikkelder dan het is. We maken het niet grootser dan het is. Mensen moeten zich vooral thuis voelen en daarbij past een dorpse schaal en oog voor de menselijke maat. Dat zal vooral ook in de gebouwen en het terrein tot uiting komen: een goede verhouding tussen de grootte van het complex, de belevingswereld van de gebruikers en wat zij nodig hebben.
Identiteit en oorspronkelijkheid
Binnen deze nieuwe mini-samenleving blijft er ruimte voor een eigen identiteit van de organisaties die hier een plek krijgen. De nieuwe omgeving stimuleert dit. Zodat kinderen en ouders, bewoners, cliënten en bezoekers zich herkennen en zich thuis voelen in het gebouw. Dit betekent bijvoorbeeld dat de scholen nog steeds apart herkenbaar zijn, kinderopvang een mooie overzichtelijk plaats krijgt en dat de bewoners zich terug kunnen trekken in hun eigen omgeving.
Duurzaamheid
We gaan voor een duurzame invulling. Allereerst zie je dat straks terug in het gebouw. Bij de bouw wordt rekening gehouden met het milieu en worden energiebesparende maatregelen toegepast. Een besparing op gas en elektriciteit betekent dat het geld voor andere zaken kan worden ingezet.
Tegelijk kijken we hoe we ons duurzame gebouw ook bij educatie en bewustwording in kunnen zetten.
Een derde aspect van duurzaamheid is het zo flexibel mogelijk bouwen. Zodat we de mogelijkheid hebben om zorg om te bouwen naar onderwijs en andersom.