De Tirrel: hoe staat het ermee?

Het is een beetje stil rond de Tirrel. Dat betekent niet dat er niets gebeurt! Achter de schermen gebeurt veel. Maar daar merkt en ziet u niet zoveel van. We vertellen u er graag over.

Iedere cm in kaart brengen
Er wordt hard gewerkt aan allerlei technische en voorbereidende werkzaamheden voor de uitwerking van het ontwerp. Ingenieursbureau Arcadis is hiermee bezig. Samen met de architect, de constructeur en de installateurs zijn zij bezig om een -zoals het heet- “uitvoeringsgereed ontwerp en bestek” op te stellen. Hiermee weet de aannemer straks precies WAT hij moet gaan bouwen en HOE het gebouwd moet worden. Eigenlijk wordt iedere centimeter van het gebouw doorgenomen.

3D model
Zo kijkt bijvoorbeeld de installateur hoe de ventilatiekanalen door het gebouw kunnen lopen zodat we een “frisse school” krijgen. Dat is soms best ingewikkeld want er moeten een hoop andere installaties ook een plekje krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een sprenklerinstallatie voor de brandveiligheid. In het geval van de installaties moeten dan keuzes worden gemaakt: kunnen we door een balk heen of moet de balk anders? In het laatste geval moet de constructeur weer een nieuwe balk berekenen. Een ander voorbeeld zijn de deuren: de architect en Arcadis zoeken uit welke deuren exact overal in moeten komen en de adviseur brandveiligheid kijkt daarbij naar de vluchtroutes. Ook het aardbevingsbestendig bouwen betekent een hoop extra uitzoekwerk voor de constructeur en de architect. Arcadis zet dit allemaal in een 3-D model zodat iedereen precies kan zien of het past. Dit alles neemt best veel tijd in beslag.

Aannemer zoeken
We verwachten rond eind van dit jaar zover te zijn dat we op zoek kunnen naar een aannemer. Dit zal gaan via een aanbesteding met europese inschrijving. Alle aannemers krijgen dan het model en bestek van Arcadis. Dat scheelt rekentijd bij de aannemers. Ook voorkomen we zo dat de aannemers nog rekening moeten houden met allerlei onzekerheden. We hopen door deze manier van voorbereiden de risico’s voor de aannemer te beperken en zeker ook in deze overspannen bouwmarkt een scherpe prijs te zullen krijgen.

In de eerste helft van volgend jaar gaan de bouwvoorbereidingen op de locatie echt van start. Na de zomervakantie van 2020 begint de aannemer die het werk krijgt. Wij kunnen niet wachten en we kijken erg naar die periode uit. Maar het werk wat nu achter de schermen gebeurd is belangrijk en dat moeten we met elkaar ook goed afronden.