Eind 2021 bereikte de bouw van de Tirrel het hoogste punt. Met de plaatsing van de staalconstructie op het middengebied. Het gebouw krijgt steeds meer vorm, de visie achter de Tirrel ook. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten. Waar vernieuwende werkgelegenheid en zorg wordt ontwikkeld. In een modern pand dat wordt gebouwd met respect voor Groningse historie.
Zorg, onderwijs en sport komen samen in de Tirrel. Ze vinden niet alleen een plekje onder hetzelfde dak. Ze gaan met elkaar samenleven, samen leren en samen bewegen. Als alles volgens planning verloopt wordt het gebouw eind 2022 opgeleverd en kan het inrichten beginnen. De bewoners van de oudbouw van de Twaalf Hoven krijgen een nieuw onderkomen met moderne voorzieningen. De schoolkinderen en leraren verruilen de verouderde schoolgebouwen aan de Hamrik en Zadelmakerij voor nieuwe klaslokalen met een gezond binnenklimaat.
“De sportclubs mogen zich verheugen op een vaste schare fans”
Met de komst van de Tirrel blijven Winsum, het Hogeland en de regio aantrekkelijke leefgebieden. Nieuwe scholen met een eigen identiteit en de kinderopvang houden Winsum in trek bij ouders met jonge kinderen. Ouderen en jongeren uit Noord-Groningen vinden er een plek als ze intensieve zorg nodig hebben of moeten revalideren. Een combinatie die vernieuwende werkgelegenheid biedt. “Als leerkracht in de Tirrel kijk je ook om naar de ouderen en als zorgmedewerker heb je oog voor de kinderen. Dat is de kracht van de Tirrel. Iedereen komt elkaar dagelijks tegen. Het gaat om Noaberschap en samenwerken met je buren. Ik ben ervan overtuigd dat de scholen en het verpleeghuis daardoor extra aantrekkelijk worden om voor te werken”, zegt locatiemanager Erik de Jong van De Twaalf Hoven. “De bewoners krijgen een eigen appartement en privacy. Maar voor bewoners die dat willen valt er elke dag wat te beleven. Een muziekles volgen op school of kijken bij de training van een sportclub. Ik voorspel dat de sportverenigingen die gaan trainen in de Tirrel zich mogen verheugen op een vaste schare fans.”
“Grote kans dat meer kinderen kiezen voor een baan in de zorg”
Uit studies blijkt dat ouderen baat hebben bij contact met kinderen. Ze leven er van op en worden uit hun isolement gehaald. Ook nu de kinderen en ouderen nog niet onder één dak leven zoeken ze elkaar al op. Om samen te zingen, te bewegen of te knutselen bijvoorbeeld. “Met Pasen bezochten de kinderen De Twaalf Hoven. We konden niet naar binnen vanwege de coronabeperkingen, dus hebben we kruisje en nulletje op de ramen van de bewoners gespeeld. De kinderen buiten, de bewoners binnen. Dat was indrukwekkend mooi”, zegt directeur Siep Smidts van christelijke basisschool De Piramiden in Winsum.
“Die ontmoeting is ook voor kinderen positief. Kinderen zijn altijd vrolijk. Ze zijn onbevangen, nieuwsgierig en open. Ze moeten eerst even wennen aan vreemde gezichten, maar daarna vinden ze het leuk dat de bewoners van de Hoven meedoen”, zegt directeur Jaap Rosema van openbare basisschool Tiggeldobbe in Winsum. “Straks gaan ze elkaar dagelijks tegenkomen. Met elkaar in de moestuin werken of even lekker samen in de zon zitten. Ouderen gaan aan kinderen vertellen wat ze vroeger hebben gedaan en meegemaakt. Grote kans dat er meer jongeren gaan kiezen voor een baan in de zorg.”
“Revalideren met dierbaren in de buurt”
De Tirrel biedt zorg aan ouderen met dementie en ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Hogelandsters en Noord-Groningers kunnen er terecht voor revalidatie. Erik de Jong: “Mensen die herstellen van een hersenbloeding of bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie hebben ondergaan kunnen in de Tirrel revalideren. Dichtbij huis met hun dierbaren in de buurt, heeft dat een positief effect op het herstel.”
Qua uiterlijk is de Tirrel een opvallend gebouw. Het middengebied met de vleugels, aardbevingsbestendig door de staalconstructie. En gebouwd met respect voor Groningse historie. De bakstenen die langs de gevels van de begane grond worden opgetrokken zijn gebakken van Winsumer klei. Opgegraven in Winsum en gebakken door de de laatst overgebleven Groningse steenfabriek in Oude Pekela.
“Hoe moet dit ooit een gebouw worden?”
Het nieuwe techniekgebouw waarin de installaties voor de Tirrel worden ondergebracht lijkt er al eeuwen te staan. Door het gebruik van bakstenen die tussen de 250 en 80 jaar oud zijn, afkomstig van gesloopte panden in de provincie Groningen. “Toen die partij stenen hier aankwam dacht ik: hoe moet dit ooit een gebouw worden. Maar het is prachtig geworden, het gebouw leeft”, zegt Gerard van Luijk van hoofduitvoerder Rottinghuis.
De gemeente, De Hoven en basisscholen Tiggeldobbe en De Piramiden werken al jaren intensief samen om de Tirrel vorm te geven. Samen benaderen ze andere partijen voor wie de Tirrel interessant kan zijn. Zo praten Jaap Rosema en Siep Smidts met scholen in Groningen die leraren en verzorgenden opleiden. “Studenten helpen ons de visie van de Tirrel meer inhoud te geven. Voor studenten verrijken wij het aanbod. Want hoe mooi is het dat je straks als PABO-student ook een kijkje bij de zorg kunt nemen en andersom. Leren van elkaar, samenwerken met elkaar. Daarmee bieden wij studenten en opleidingen veel extra’s. In het gunstigste geval kunnen we een PABO-student die twijfelt aan de keuze om leraar te worden wel behouden voor de zorg of welzijn. De arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper. We moeten creatief zijn en in de Tirrel kan dat.”
Slimme techniek voor de zorg
Met de Hanzehogeschool in Groningen wordt samengewerkt aan slimme en vernieuwende oplossingen voor de zorg. “Dan moet je denken aan het gebruik van sensortechnologie. We hebben mooie ideeën die de zorg aan onze bewoners naar een hoger plan gaan tillen. Daarover kan ik dit jaar meer vertellen”, aldus Erik de Jong. Zeker is dat de kwaliteit van leven en zorg in de Tirrel sterk wordt verbeterd. Niet alleen voor de bewoners van de Twaalf Hoven, maar ook voor de schoolkinderen en de sporters die een nieuw, fris, bijzonder en aardbevingsbestendig onderkomen krijgen dat klaar is voor de toekomst.